Cubicco-woning winnaar van Lighthouse Award 2017

Cubicco

Cubicco is een innovatief modulair bouwsysteem voor kleine klimaatbestendige, energieneutrale en levensloopbestendige woningen. “Deze zijn onder meer bestemd voor een- en tweepersoonshuishoudens, studenten, zorgbehoevenden en hotelgasten”, licht algemeen directeur Bas Moens van bouwbedrijf Aan de Stegge Roosendaal toe. Hij diende de inzending in als lid van departement West- Brabant, en hoopte van harte dat de Lighthouse Award 2017 zou worden uitgereikt aan Randy Riteco van Cubbico.

Cubicco gelooft dat het woonprobleem in Nederland voor alleenstaanden van alle leeftijden op korte termijn kan worden opgelost. “Dit geloven wij ondanks de terugtrekkende verzorgingsstaat, de actuele problemen van statushouders huisvesting en wat er zoal speelt bij woningcorporaties. De reden hiervoor is dat we als Cubicco door onze gepatenteerde bouwmethode niet alleen goed en snel, maar ook gezond en duurzaam kunnen bouwen volgens de norm 2020.”

De woningen kunnen binnen zes weken worden geproduceerd, aldus Bas. “Ze zijn vervaardigd van onbeperkt beschikbare gezonde, biobased, hergroeibare materialen die bovendien onderhoudsarm zijn. Het is een duurzaam en modulair bouwsysteem waarmee allerlei partijen die huisvesting bieden snel en betaalbaar een maatschappelijk probleem kunnen oplossen.”

Het concept is volgens Bas zo ver uitgewerkt dat de woning onder begeleiding van een vak-volwassen timmerman is te assembleren door minder kundige mensen. “Denk daarbij aan leerlingen, maar ook aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Feitelijk is er een handleiding á la de BILLY® boekenkast van Ikea® waarmee de woning geassembleerd wordt.”

Randy is erg content met de erkenning van de vakcollega’s. Net als de bezoekers aan onze projecten en assemblage hal in Bergen op Zoom zijn zij na een eerste reactie óp het concept in de trend van te ‘mooi om waar te zijn’ tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk verbazingwekkend is dat dit niet eerder is gedaan.

Lighthouse Award

De Lighthouse Award bestaat sinds 2010 en is een prijs voor een persoon of instantie die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling in de bouw op het terrein van innovatie, duurzaamheid en het bevorderen van een positief imago van de bouw bij jongeren. De prijs bestaat uit een beeld van de Amsterdamse kunstenares Marijke de Goey en een geldbedrag van 5.000 euro.

De prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die op een bijzondere wijze bijdraagt op het gebied van:

- kennis, innovatie of transitie

- duurzaamheid en samenwerking

- maatschappelijke, culturele of bestuurlijke relevantie

op het gebied van stedenbouwkunde, architectuur, bouw en infrastructuur, ontwerp, techniek en uitvoering in de meest brede zin en in welke vorm dan ook.