DUURZAAMHEID IN DE BOUW: VERANTWOORD BOUWEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

EEN TOEKOMSTGERICHTE BENADERING

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in de bouwsector, waarbij de uitdaging vooral ligt in het creëren van milieuvriendelijke, economische en sociaal verantwoorde bouwprojecten. Voor ons betekent toekomstgericht bouwen dat we ons focussen op innovatieve technieken, bewust materiaalgebruik en een nauwe samenwerking met onze partners. Op deze pagina delen we alle informatie én onze visie betreft duurzaamheid in de bouw. Maar ook hoe wij als ADSR een significante bijdrage leveren aan toekomstbestendige bouwprojecten

Wat betekent duurzaamheid in de bouw eigenlijk? 

Duurzaamheid in de bouw is meer dan alleen het toepassen van milieuvriendelijke materialen. Toekomstgericht bouwen legt vooral de nadruk op het creëren van gebouwen en constructies die zowel ecologisch als economisch verantwoord zijn. Allemaal met hetzelfde doel: een positieve impact richting de toekomst. 

duurzaam woning bouwen met minimale ecologische voetafdruk

Het belang van duurzaamheid in de bouw

Duurzaam bouwen legt de focus op het verkleinen van de negatieve impact van de bouwsector op het milieu. Daarin spelen energie-efficiëntie, CO2-reductie, waterbesparing en het minimaliseren van afval een centrale rol.  

duurzaam bouwen architect
duurzaam huis bouwen kosten

De ontwikkeling van duurzaam bouwen door de jaren heen 

De transitie naar duurzaam bouwen is in de loop der jaren vrij geleidelijk verlopen. Van verschillende initiatieven gericht op energiebesparing in de jaren ’70, tot de aan innovatieve oplossingen zoals circulair bouwen en slimme energiezuinige systemen.  

Bij deze veranderingen horen niet alleen nieuwe regelgevingen maar ook een maatschappelijke bewustwording. In deze ontwikkeling zien wij volop investeringskansen en een mogelijkheid om onze expertise in duurzame bouwoplossingen te delen. Daarnaast worden voor zorginstellingen en woningcorporaties milieuvriendelijke oplossingen steeds toegankelijker. Dit met de aangename bijkomstigheid van lagere onderhoudskosten, verbeterde werkomstandigheden voor medewerkers en leefomstandigheden voor bewoners. 

“Voor ADSR betekent toekomstgericht bouwen het combineren van innovatieve technieken met bewust materiaalgebruik. Zo creëren we duurzame oplossingen die ecologisch én economisch kloppen.” 

Bas Moens

Algemeen directeur, ADSR

De impact van duurzaamheid voor de bouwsector

Een duurzamere aanpak leidt tot grote veranderingen in de hedendaagse bouwsector. Deze ontwikkeling heeft niet alleen een positieve invloed op het milieu, maar biedt ook economische en sociale voordelen zoals je hieronder kunt lezen. 

duurzaam bouwen met prefab bouwmaterialen

Positieve effecten van duurzame bouw voor het milieu  

Duurzamer bouwen verkleint de ecologische impact van bouwprojecten aanzienlijk. Dit wordt bereikt door: 

  • Energie-efficiëntie: Gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, isolatie van gebouwen om warmteverlies te minimaliseren, en toepassing van energie-efficiënte verlichting en apparaten. 

  • Waterbeheer: Implementatie van waterbesparende technologieën zoals regenwateropvang, grijswaterrecycling en het gebruik van waterzuinige armaturen. 

  • Afvalvermindering: Bevordering van recycling en hergebruik van bouwmaterialen, en minimalisatie van bouwafval door efficiënte ontwerp- en constructiemethoden. 

  • Gebruik van duurzame materialen: Voorkeur voor materialen met een lage milieu-impact, zoals gerecycleerde, hernieuwbare of lokaal geproduceerde materialen. 


Met deze maatregelen zet de bouwsector belangrijke stappen in de vermindering van CO₂-uitstoot en de strijd tegen klimaatverandering. 

bio based materialen in productie
duurzaam bouwen prefab productie in loods

De economische voordelen van duurzame bouw

Hoewel de initiële kosten van duurzaam bouwen soms hoger kunnen zijn, levert het op de lange termijn aanzienlijke financiële voordelen op: 

  • Lagere operationele kosten: Energiebesparingen en efficiënt watergebruik leiden tot lagere nutsvoorzieningen en onderhoudskosten. 

  • Hogere vastgoedwaarde: Groene gebouwen hebben een hogere marktwaarde en worden sneller verkocht of verhuurd. 

  • Risicobeperking: Groene gebouwen zijn beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en andere milieugerelateerde risico’s, wat leidt tot lagere verzekeringspremies en herstelkosten. 

Impact van duurzaam bouwen op gezondheid en welzijn

Duurzaam bouwen verbetert niet alleen het milieu, maar ook het wooncomfort en welzijn. Niet-toxische materialen en ventilatiesystemen zorgen voor een goede luchtcirculatie en vermindering van verontreinigende stoffen binnenshuis. Daarnaast wordt met het ontwerp van gebouwen optimaal gebruik gemaakt van natuurlijk licht, wat niet alleen energie bespaart, maar ook een positief effect heeft op de stemming en productiviteit van de bewoners. Thermisch comfort door middel van een effectieve klimaatbeheersing, zowel passief als actief, zorgt voor een stabiele en aangename binnentemperatuur. Ook het gebruik van materialen en ontwerptechnieken die geluidsoverlast minimaliseren dragen bij aan een rustige en comfortabele leefomgeving. 

Sociale en gemeenschappelijke voordelen 

Naast de verbetering van gezondheid en welzijn draagt duurzaam bouwen ook bij aan bredere sociale en gemeenschappelijke voordelen, zoals: 

  • Gemeenschapsontwikkeling: Duurzame bouwpraktijken versterken gemeenschappen door de creatie van gezonde, veilige en aantrekkelijke leefomgevingen. 

  • Banencreatie: De groeiende vraag naar groene gebouwen stimuleert de werkgelegenheid in de sectoren van duurzame bouwmaterialen, ontwerp en constructie. 

  • Educatie en bewustwording: Duurzame bouwprojecten dienen als leerervaringen en demonstratieprojecten die de bewustwording en acceptatie van milieuvriendelijke praktijken bevorderen. 

Rendementen van duurzame bouwprojecten 

ADSR richt zich op het realiseren van duurzame, toekomstbestendige gebouwen die een ecologische en economische bijdrage leveren. Dit is niet zonder reden want, duurzame bouwprojecten hebben een hogere marktwaarde en zijn zeer aantrekkelijk voor investeerders, woningcorporaties, zorginstellingen en hun bewuste huurders en kopers.  

“De positieve impact van duurzaam bouwen is zichtbaar op alle fronten: minder uitstoot, meer comfort en structureel lagere kosten. Vanuit die visie werken wij dagelijks aan duurzame bouwoplossingen.” 

Bas Moens

Algemeen directeur, ADSR

Duurzaam bouwen bij transformaties en nieuwbouw

Uit eigen ervaring weten we dat er zowel tijdens transformatie van vastgoed als nieuwbouwprojecten er volop mogelijkheden zijn om optimaal te verduurzamen.  

duurzaamheid in de bouw project klokkenberg

Strategieën voor het verduurzamen van bestaande gebouwen 

De verduurzaming van bestaande gebouwen is altijd maatwerk. Verduurzaming bij transformatie projecten betreft het moderniseren van de isolatie van een gebouw, het plaatsen van energiezuinige ramen, kozijnen en het installeren van energie-efficiënte systemen.  

duurzaamheid in de bouwsector verduurzaming bestaand gebouw
duurzaam bouwen in nederland project klokkenberg

Kosten en baten van duurzaam verbouwen

Hoewel duurzaam verbouwen op korte termijn hogere investeringen vraagt, levert het op de lange termijn meer op. Het verlaagt namelijk aanzienlijk de energiekosten, verhoogt de waarde van het onroerend goed en draagt bij aan een positief imago. Voor vastgoedbeleggers, zorginstellingen en woningcorporaties liggen hier in onze optiek dan ook volop kansen. 

“Bij ADSR zien we transformatie en nieuwbouw allebei als kansrijke momenten om te verduurzamen. Met maatwerkoplossingen verhogen we het comfort, verlagen we de energiekosten en versterken we de waarde van vastgoed.” 

Bas Moens

Algemeen directeur, ADSR

Innovaties en technologieën in duurzame bouwprojecten  

Tijdens bouwprojecten wordt steeds meer gebruik gemaakt van moderne technologieën en innovatieve bouwmaterialen. Deze duurzame ontwikkelingen zorgen voor een lagere impact op het milieu, terwijl de efficiëntie van bouwprojecten wordt verhoogd. 

biobased bouwmaterialen in productie

Duurzame bouwmaterialen en hun voordelen 

Met een minimale ecologische voetafdruk in de bouw als doelstelling, zien we dat duurzame bouwmaterialen, zoals gerecycled beton, biobased materialen en energiezuinige isolatie steeds vaker worden toegepast. Een enorm voordeel is dat deze materialen onderhoudsarm zijn en een veel langere levensduur hebben.  

biobased materialen gebruik tijdens prefab contructies
duurzaam huis bouwen prefab constructies

Smart technology en bouwautomatisering 

Het gebruik van zonnepanelen, intelligente energiesystemen, sensoren en geautomatiseerde beheerssystemen, optimaliseren het energieverbruik van gebouwen en verbeteren de efficiëntie van onderhoud en beheer. Met deze technologieën is de bouwsector in staat om bouwprocessen te versnellen en een efficiëntie slag te slaan.  

Circulair bouwen 

Zoals je kunt lezen is het onze overtuiging dat circulair bouwen een belangrijke stap is naar een duurzamere bouweconomie. Want met circulair bouwen worden materialen en grondstoffen hergebruikt en afval tot een minimum beperkt zodat de levensduur van gebouwen verlengd wordt. En dat is naast zinvol ook een heel streven. 

De impact van prefab constructies op duurzaamheid  

Met prefab constructies is het mogelijk om efficiënter en met aanzienlijk minder afval te bouwen. Prefab materialen worden namelijk in een gecontroleerde omgeving geproduceerd. Dit gaat gepaard met lagere bouwkosten en minder energieverbruik op de bouwplaats. Op deze manier kunnen betaalbare en duurzame woningen veel sneller gerealiseerd en aangeboden worden.   

“Technologie speelt een sleutelrol in onze duurzame aanpak. Door slimme automatisering en het gebruik van biobased materialen realiseren we bij ADSR efficiënte projecten met minimale ecologische impact.” 

Bas Moens

Algemeen directeur, ADSR

Regelgeving en nationale duurzaamheidsinitiatieven

In Nederland hebben we te maken met strenge milieu wetten-, regelgevingen en normen waar bouwprojecten aan dienen te voldoen. Deze zijn bedoeld om de bouwsector te ondersteunen in het bevorderen van duurzaamheid tijdens projecten. 

duurzaam bouwen subsidie voor duurzame installaties

Overzicht van relevante Nederlandse wet- en regelgeving

Zoals de Wet Milieubeheer en eisen rond energieprestaties. Deze regels zijn in het leven geroepen om de impact van bouwprojecten op het milieu tot een minimum te beperken en duurzaamheid te stimuleren. 

De Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) 

De Wabo stelt strenge regels aan het afleveren van vergunningen van bouwprojecten en bevat duidelijke richtlijnen voor zowel milieu, veiligheid als duurzaamheid. Met het naleven van deze strikte regels, voldoen hedendaagse bouwprojecten gegarandeerd aan alle noodzakelijke eisen die vallen onder duurzaam bouwen.  

De BENG- en MPG-vereisten uitgelegd

De BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) -normen bepalen hoe energiezuinig en milieuvriendelijk nieuwe gebouwen moeten zijn. Deze duurzaamheidsnormen helpen vastgoedinvesteerders en projectontwikkelaars om aan alle toekomstige energie-eisen te voldoen en de impact op het milieu te minimaliseren.  

Initiatieven, subsidies, belastingvoordelen en ondersteuningsmaatregelen 

Met het oog op een duurzamere toekomst zijn er initiatieven opgezet zoals de Green Deal en het Klimaatakkoord die inzetten op lagere CO₂-uitstoot, circulair bouwen en energie-efficiëntie. Allemaal bedoeld om vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars te ondersteunen in het streven naar duurzame projecten. 

Voor bouwprojecten die voldoen aan energie-efficiëntie- en milieunormen biedt de overheid financiële steun door middel van subsidies en belastingvoordelen. Dit verlaagt de initiële investering en maakt duurzame projecten financieel haalbaarder. Woningcorporaties en zorginstellingen hebben op deze manier extra middelen tot hun beschikking om zo duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.  

“De weg naar duurzaam bouwen loopt via wet- en regelgeving. ADSR vertaalt die regels naar praktische oplossingen, waarmee we projecten versnellen en subsidies maximaal benutten.” 

Bas Moens

Algemeen directeur, ADSR

Toekomst van de bouwsector: duurzaamheidsuitdagingen en kansen 

De bouwsector staat duidelijk voor spannende uitdagingen maar ook aan het begin van een veelbelovende tijd. Dit komt door de verschillende ontwikkelingen op het gebied van milieu en klimaat die zonder twijfel een grote rol spelen tijdens toekomstige bouwprojecten. 

duurzaamheid bouw materialen in loods

Gevolgen van klimaatverandering voor de bouw 

De huidige klimaatverandering brengt vele uitdagingen met zich mee voor de bouwsector. Een toename in extreme weersomstandigheden en hogere energie eisen zijn enkele voorbeelden van deze veranderingen. Om deze reden zijn alle betrokken partijen in de bouwsector genoodzaakt om op deze ontwikkelingen in te spelen. 

maatregelen duurzaam bouwen ijsbuffersysteem
duurzaam en ecologisch bouwen gebruik van ijsbuffersysteem

Innovatieve oplossingen voor een groene toekomst 

Om duurzaamheid in de bouw te stimuleren worden er innovatieve oplossingen ontwikkeld, zoals bio-based materialen, groene daken en slimme ventilatiesystemen. Mede hierdoor is voor partners van ADSR is bouwen volgens de hoogste duurzaamheidseisen een unieke kans om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. 

Trends die de toekomst van duurzaam bouwen zullen bepalen

We zien dat de toekomst van duurzaam bouwen wordt bepaald door opkomende trends zoals circulair bouwen, digitalisering en het gebruik van hernieuwbare energie. Voortdurend op deze trends blijven inspelen is dan ook noodzakelijk om te voldoen aan de snelgroeiende duurzaamheidsnormen. 

“Toekomstbestendig bouwen vraagt om vooruitkijken én durven vernieuwen. ADSR investeert continu in slimme oplossingen die passen bij de uitdagingen én de kansen van morgen.” 

Bas Moens

Algemeen directeur, ADSR

Conclusie

Duurzaamheid in de bouw is door de vele ontwikkelingen niet langer een keuze, maar een noodzaak geworden. Toekomstgericht bouwen betekent bewuste keuzes maken in zowel ontwerp, materiaalgebruik als energiebeheer. Een optimale balans tussen ecologische, economische en sociale belangen wordt hierdoor een steeds belangrijker thema in toekomstbestendige projecten. Als ADSR bieden wij onze partners in duurzaam bouwen kennis en kansen om de impact op het milieu tijdens deze transitie samen met ons te minimaliseren. Maar wel altijd met oog voor een gezond investeringsklimaat. 

Ben je vastgoedontwikkelaar en wil je meer informatie over een duurzaam bouwen met ADSR?

Neem contact op en ontdek wat ons motto ‘Delen is vermenigvuldigen’ inhoudt.