Couveringe Park Steenbergen

Couveringe Park

Steenbergen

Juni 2022

9 huurwoningen

Aanleiding

Huurwoningen als schuifruimte voor verduurzamingsslag

In 2021 kocht Stadlander een bouwlocatie in de wijk Couveringe Park van een Ontwikkelingscombinatie waar ADSR bouwpartner van was. Op deze locatie worden, in samenwerking met ADSR, 24 appartementen ontwikkeld en gerealiseerd. Tijdens de onderhandelingen ontdekte Stadlander dat ADSR naast de bouwlocatie nog 9 eengezinswoningen zou gaan bouwen. Het ontwerp van de 9 woningen lag klaar en de vergunning was al rond. Een koper had ADSR op dat moment nog niet. Stadlander had interesse om de woningen te kopen en vervolgens te verhuren en zo geschiedde. Gebiedsontwikkelaar Michiel Miedema vertelt meer over dit bijzondere turnkey project.

Stadlander is in Steenbergen bezig met het verduurzamen en renoveren van sociale huurwoningen. Dat betekent dat we schuifruimte nodig hebben voor onze huurders. De toevoeging van deze 9 woningen was daarom welkom. We hebben het project eigenlijk heel snel gekocht. En een week nadat we de koopovereenkomst hebben gesloten, ging de eerste paal de grond al in. Normaal gesproken kopen we of hebben we zelf een locatie en gaan we in onderhandeling over het Programma van Eisen. Nu konden we alleen nog wat kleine dingen aanpassen. Het ontwerp kon niet volledig op de schop, omdat de vergunning al was verleend. Gelukkig was dit niet nodig, maar we hadden wel de wens om de woningen energiezuiniger te maken.”

Michiel Miedema

Gebiedsontwikkelaar, Stadlander

bouwproject energieprestatievergoeding steenbergen

Ontwikkelfase

Energiebesparende maatregelen toegevoegd aan turnkey project

Om ervoor te zorgen dat de woningen in aanmerking zouden komen voor een energieprestatievergoeding wilde Stadlander nog het een en ander aanpassen. In goed overleg met Stadlander heeft ADSR onder andere zonnepanelen geïnstalleerd en de isolatiewaardes en het type van verwarmingsinstallaties aangepast. Deze wijzigingen en andere afspraken moesten natuurlijk wel worden afgestemd met alle onderaannemers. Werkvoorbereider Max van der List was verantwoordelijk voor de communicatie en coördinatie en leidde dit in goede banen.

“Het bijzondere van dit project is dat het originele ontwerp eigenlijk voor koopwoningen bedoeld was. In goed overleg met Stadlander hebben we het ontwerp geschikt gemaakt voor huurwoningen met een energieprestatievergoeding. Niet alle woningen bleken hiervoor geschikt te zijn. De oppervlakte van één hoekwoning was net te groot. Op verzoek van Stadlander hebben we de energiezuinigheid van deze woning wel opgewaardeerd. Stadlander is nauw betrokken geweest bij overleggen over de verschillende projectfases, inclusief nazorg en onderhoud. We hebben ook nauw contact gehad met een installateur van Stadlander ter voorbereiding op deze fases.”

Max van der List

Werkvoorbereider, ADSR

Realisatie

ADSR denkt verder dan opleveren van een project

couveringe park steenbergen bouw

Uitvoerder Wibo Slokkers is erg tevreden over de realisatie van de 9 huurwoningen in Steenbergen. De start van de bouw verliep voorspoedig. Er lag al een asfaltweg van de gemeente, wat het gemakkelijker maakte om uitvoeringstechnisch goed op en bij de bouwplaats te kunnen komen. De wijk Couveringe Park ligt op een rustig gelegen locatie, wat niet alleen voor de huurders fijn is, maar ook tijdens het bouwen gunstig was. Er was namelijk geen tot nauwelijks verkeersoverlast.

We hebben ontzettend goed weer gehad tijdens de bouw. De woningen zijn daardoor heel droog onder de kap gekomen. Dat is onder andere terug te zien in de kwaliteit. We hebben gebouwd onder een bouwvergunning van 10 jaar oud, maar in de bouw zijn we tegenwoordig gericht bezig met de toekomst. Daarom hebben we de energiebesparende maatregelen toch meteen meegenomen. Ook op deze manier proberen we de kwaliteit te verbeteren. Het bijzondere aan deze huurwoningen is dat de units van de warmtepompen aan de binnenkant van het dak zijn geplaatst. Dit maakt het mogelijk om onderhoud te plegen ín de woning in plaats van op het dak. Dat is ideaal. Deze aanpassing is tijdens de ontwikkelfase door ADSR afgestemd met Stadlander. Het is voor ons niet alleen even een huis opleveren en klaar. We denken ook verder.”

Wibo Slokkers

Uitvoerder, ADSR

Resultaat

Mooie, nette woningen voor de sociale doelgroep

De eengezinswoningen zijn inmiddels naar tevredenheid van Stadlander gerealiseerd. De woningen zijn sinds de zomer van 2022 opgeleverd en verhuurd. Vanwege de oppervlaktes zijn de hoekwoningen uiteindelijk in de vrije sector terechtgekomen. De 7 tussenwoningen vallen onder de sociale huur. Het terrein naast deze huurwoningen ligt momenteel nog braak. Uiteindelijk worden hier de 24 appartementen gebouwd waar het voor Stadlander allemaal mee begon. Nu de huurwoningen zijn opgeleverd, deelt Michiel Miedema hoe hij de samenwerking met ADSR heeft ervaren tijdens dit turnkey project.

couveringe park steenbergen huurwoningen

We zijn er met een klein clubje mensen van ADSR en Stadlander in geslaagd om de overname van de bouwgrond in korte tijd met elkaar te regelen. Het aanpassen van een bestaand ontwerp naar een modern concept met energiebesparende maatregelen is iets waar beide partijen in eerste instantie te gemakkelijk over hebben gedacht. Daar hebben we allemaal van geleerd. Het contact tussen ADSR en Stadlander is gedurende het project goed verlopen. De woningen zien er keurig uit. Ze zijn ruim, licht en hebben grote ramen. Het zijn hele mooie, nette woningen voor onze sociale doelgroep.

Michiel Miedema

Gebiedsontwikkelaar, Stadlander

ALLE SPECIFICATIES VAN COUVERINGE PARK STEENBERGEN OP EEN RIJ

Projectnaam:Couveringe Park
Locatie:Steenbergen
Omvang:9 huurwoningen (onderdeel van de fase met ook 14 koopwoningen)
Opdrachtgever:Eigen Ontwikkeling i.s.m. Stadlander
Architect:Marquart Architecten, Raamsdonksveer
Oplevering:Juni 2022
couveringe park steenbergen huurwoningen
aannemer couveringe park steenbergen
bouwproject energieprestatievergoeding steenbergen
couveringe park steenbergen bouw
bouwproject energieprestatievergoeding steenbergen

MEER INFORMATIE OVER PROJECT COUVERINGE PARK STEENBERGEN?

Bent u als project ontwikkelaar, vastgoedbelegger of vanuit een andere rol geïnteresseerd in het verloop of het resultaat van dit project? Neem dan contact met ons op.

AAN HET WOORD

“De ervaring leert dat hoe eerder u ons betrekt bij uw vastgoedproject, hoe efficiënter wij het voor u kunnen realiseren.”

Bas Moens
Directeur, ADSR